Phishing of SMiShing

Wat is phishing?

Dit is een vorm van fraude waarbij de oplichter zich voordoet als de eigenaar van een accommodatie. Hiertoe verkrijgt hij op frauduleuze wijze toegang tot de aanmeldgegevens van de eigenaar en onderhoudt hij contact met de gasten alsof hij de echte eigenaar is, hij verhuurt zelfs een huis dat niet van hem is.

Soorten phishing
1- Gericht op eigenaren
Een oplichter doet zich voor als iemand van Rentalia, een bedrijf dat je accommodatie wil beheren of zelfs als gast via e-mail, sms, WhatsApp-berichten enz.
Wanneer de oplichter zich als (iemand van) Rentalia voordoet, stuurt hij een bericht aan de eigenaar met een gratis aanbieding of eenvoudigweg met het verzoek om in te loggen omdat er schijnbaar iets mis is met zijn gegevens. De link die de oplichter stuurt, leidt naar een pagina die vrijwel identiek is aan Rentalia, maar die hier echter niet toe behoort. Nadat de eigenaar zijn gegevens invoert, kan de oplichter zich als de eigenaar voordoen.
Wanneer de oplichter zich voordoet als een bedrijf dat de accommodatie wenst te beheren, biedt hij diensten zoals schoonmaak of beheer aan om het leven van de eigenaar (zogezegd) gemakkelijker te maken. Sommigen zeggen zelfs deel uit te maken van Rentalia. Het enige doel van de oplichter is om zich het geld van de reservering dat de gasten betalen eigen te maken, en vervolgens te verdwijnen.

Wanneer de oplichter zich voordoet als gast, is deze ten einde raad en moet hij de accommodatie dringend reserveren. Hij stuurt een e-mail waarin hij allerlei complexe omstandigheden uitlegt en voegt een link toe die op een advertentie van Rentalia lijkt, maar dit niet is. Het doel van de oplichter is om zich de gegevens van de eigenaar toe te eigenen en zich zo als de eigenaar voor te kunnen doen.

Hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze praktijken?

• Rentalia verstuurt nooit berichten via WhatsApp. Vertrouw daarom geen enkel bericht dat je via deze dienst zogezegd van Rentalia ontvangt.
  • Rentalia gebruikt uitsluitend sms om een eigenaar te informeren over gasten die een reserveringsverzoek versturen of online reserveren. Daarom dien je alle andere verzoeken per sms die zogenaamd van Rentalia afkomstig zijn te wantrouwen.
  • Rentalia biedt geen diensten aan met betrekking tot bemiddeling of schoonmaak van accommodaties. Daarom zal niemand van Rentalia of van een van de bedrijven waarmee we samenwerken je om je wachtwoord vragen om je advertenties te beheren.
  • Controleer of de pagina’s van Rentalia waarop je je gebruikersnaam/wachtwoord invoert beginnen met ‘https’ in de adresbalk en of ze een veiligheidscertificaat hebben. Dit certificaat is te herkennen aan het groene hangslot, op sommige pagina’s zie je bovendien de tekst ‘Rent Alia Holidays SLU’. Als je op het groene hangslot klikt, zie je de tekst ‘Veilige verbinding’.
  • Het is gebruikelijk dat de URL van pagina’s die zich op frauduleuze wijze voordoen als Rentalia, het woord ‘rentalia’ bevat. Geen van deze pagina’s beschikt echter over een groen hangslot waarmee wordt aangegeven dat je je gegevens invoert op een veilige pagina.

Andere tips om te weten dat je met dit soort praktijken van doen hebt:

• Als je op een pagina terechtkomt die op Rentalia lijkt, maar de links werken niet of deze leiden je naar andere pagina’s, is dit waarschijnlijk een poging tot phishing. Sluit de pagina af en voer geen persoonlijke gegevens in.
  • Als je wordt gebeld door iemand die zegt bij Rentalia te werken en die je naar je wachtwoord vraagt met een loterij of geschenk als excuus, wantrouw dan en geef je wachtwoord niet. Medewerkers van Rentalia hebben geen toegang tot je wachtwoorden en zullen deze nooit per telefoon opvragen. Als je het niet vertrouwt, kun je contact met ons opnemen via dit formulier: https://nl.rentalia.com/contact.php
  • Wantrouw e-mails met veel spelfouten of met slechte vertalingen waarin gasten opzienbarende of doldwaze verhalen vertellen.

Misbruik van identiteitsgegevens

Je ontvangt een e-mail van een eigenaar met wie je contact hebt opgenomen. Om het voorschot van de accommodatie te betalen, wordt je gevraagd een overschrijving naar een buitenlandse bank of een account op internet te maken. Je betaalt het voorschot en denkt dat hiermee de kous af is. Het probleem is dat je een oplichter hebt betaald die erin is geslaagd om het e-mail van de echte eigenaar te hacken of hem voor zich uit te geven. Je hebt het geld verloren en de echte eigenaar weet niet dat je in theorie de accommodatie hebt gereserveerd.

Tips
  • Voer indien mogelijk de betaling uit via het systeem Online Reservering.
  • Probeer de reservering ook telefonisch te bevestigen, zelfs als je een e-mailbevestiging hebt ontvangen.

Tambien pedes leer este artículo en Español English Deutsch Français Português Italiano

Updated on 21 februari, 2020